April 06 2015 0Comment
Λιποσυλλεκτες - Υγειονομικη Διαταξη

Λιποσυλλεκτες – Υγειονομικη Διαταξη

Σύμφωνα με την νέα Υγειονομική Διάταξη από 23-06-2017 αλλά και εγγράφου της ΕΥΑΘ από 12-03-2014, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (πλήρους γεύματος) που διαθέτουν παρασκευαστήριο, υποχρεούνται να διαχωρίζουν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη και έλαια στην πηγή, προτού δηλαδή εισέλθουν στο σύστημα αποχέτευσης και να τα συλλέγουν προς αξιοποίηση ή διάθεση σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (κοινή υπουργική απόφαση 50910/2727/2003), τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1774/2005 και τις εκάστοτε τροποποιήσεις τους.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται να εγκαθιστούν και να λειτουργούν κατάλληλους λιποσυλλεκτες ώστε όσα λίπη και έλαια δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν στην πηγή να παγιδεύονται σε αυτούς. Οι λιποσυλλεκτες πρέπει να διαστασιολογούνται και επιλέγονται από μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN-1825 και το γερμανικό πρότυπο DIN-4040-100.

Παράλληλα πρέπει να τηρούν αρχείο όπου θα περιλαμβάνονται οι συμβάσεις με εγκεκριμένες επιχειρήσεις για την αποκομιδή των λιπών και ελαίων καθώς και τα σχετικά παραστατικά αποκομιδής.

Εφόσον δεν πραγματοποιηθούν τα προαναφερόμενα, ισχύουν αυστηρότατες κυρώσεις.

real